TRAZ AS DE LUZ. MEMORIAS DE LA IMAGEN FOTOGRÁFICA
Inauguración de laexposición
Viernes 13 de octubre de 2023 a las 19 h
Fechas de laexposición
Del 14 de octubre al 26 de noviembre de 2023
Lugar
Tinglado 2 · Moll de la Costa
Port de Tarragona
43003 Tarragona
Horario
De martes a sábado de 10 a 13 hy de 16 a 19 h
Domingos y festivos de 11 a 14 h
Visita comentada a la exposicición a cargo de la comisaria
Domingo 15 y domingo 29 de octubre a las 12 h
Domingo 26 de noviembre a las 12 h
Información
Acceso para personas con movilidad reducida
Entrada libre a la exposición y visitas guiadas
Comisaria
Érika Goyarrola
Organiza
SCAN Tarragona
Colabora
Port de Tarragona
Tinglado 2 · Moll de la Costa
Laboratori
EGM
Els raigs de sol que van capturar les primeres heliografies a principis del segle XIX van revelar el caràcter de testimoni, inscripció o traça que marcaria l’essència de la imatge fotogràfica fins als nostres dies. Traces de llum. Memòries de la imatge fotogràfica reuneix diferents projectes artístics contemporanis en què la fotografia es presenta com una eina potent per donar a conèixer les empremtes del passat i ressaltar la memòria, ja sigui individual o col·lectiva, així com per mostrar i desvelar la presència d’allò que roman absent.
L’exposició, formada per la feina de deu autors, s’articula en tres parts. La primera (Ainhoa Resano, Mahmoud Alhaj i Mauro Saravia) incideix en com la fotografia permet recuperar les empremtes d’històries oblidades, negades o silenciades a partir de tres treballs que tracten la memòria vinculada a fets i situacions històriques. Els treballs recollits a la segona part (Gloria Oyarzabal, Alejandra Vacuii i Andrés Solla) actualitzen i revisen fets, successos o llegendes del passat utilitzant la fotografia com a eina suggestiva, evocadora i reivindicativa. Finalment, la tercera part (Vanessa Roca, Pedro Muñoz, Diego Ballestrasse i Mar Flores Flo) gira al voltant d’allò personal o autobiogràfic a partir de fotografies que, darrere de les empremtes i els records que amaguen, evoquen sensacions i afectes i construeixen relats íntims.
El conjunt d’obres que integren Traces de llum. Memòries de la imatge fotogràfica reflecteix el poder de la imatge com a transmissora de memòria, com a eina per aprofundir en les empremtes i registrar i evocar el passat. Alhora, l’interès d’alguns treballs per tornar a reconfigurar el passat en el present evidencia el caràcter performatiu de les imatges i la seva capacitat per generar pensament i fer emergir, a la llum de la fotografia, realitats latents o desconegudes.
Érika Goyarrola (Bilbao/Madrid, 1984) és docent, comissària i gestora cultural. Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Història de l’Art per la Universidad Complutense. Entre les exposicions comissariades destaquen: Sobre brujas, perros, elfos y otras realidades fantásticas, de Bego Antón, a la Sala Artegunea de Donostia (2021) i el Centro Niemeyer d’Avilès (2022); Poéticas de la emoción a CaixaForum Barcelona, Saragossa, Sevilla i Girona (2019-2020); De la forme à la émotion a Centquatre de París (2016); alt-architecture a CaixaForum Barcelona (2016); o el cicle d’exposicions 1+1=12. Encuentros de Fotografía Contemporánea a l’Institut Français de Madrid (2014).
En la actualitat, col·labora amb el departament d’exposicions itinerants de la Fundació la Caixa, és professora del grau d’Arts i el màster de Gestió Cultural de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), així com en diferents escoles d’art i fotografia, com IDEP Barcelona o CFC Bilbao. Col·labora amb la Fundació MAPFRE i ha treballat al Museu Jeu de Paume (París), a l’estudi Carlos Arroyo Arquitectos (Madrid) i a Contact Press Images (Nova York).
Andad de día que la noche es nuestra
Alejandra Vacuii