Sobre SCAN
URBS – SCAN Tarragona – 11a edició
Del 18 d’octubre al 15 de desembre de 2024
Tarragona, Reus i Els Pallaresos
L’equip
Direcció artística
Jesús Vilamajó [Cultura i Més]
direccio@scan.cat
Coordinació
Jordi Abelló
jabellov@tarragona.cat
Producció
Helena Costa
produccio@scan.cat
Comunicació i premsa
Laia Marin
comunicacio@scan.cat
Coordinació programa
Ana González Chouciño
Disseny identitat visual i gràfica
131 disseny gràfic
Disseny web i programa de mà
Pàkaru, estudi creatiu
Disseny espai Full Contact
Elba Romero Fajardo
Correcció i traducció de textos
B2B Translation
Patrocinadors / Col·laboradors
Organitzat per
Ajuntament de Tarragona
Amb el suport de
Generalitat de Catalunya
Diputació de Tarragona
Port de Tarragona
Museu d’Art Modern de Tarragona
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Mèdol Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona
BBVA
Hi col·laboren
Escola d’Art i Disseny de Tarragona
Biblioteca Pepita Ferrer
Biblioteca Pública de Tarragona
Tarragona Turisme · Espai Turisme
El Pàrquing – Llumull Accions Audiovisuals – Mitjeres
Personal Galeria Tarragona
Xarxa Centres Cívics de Tarragona
Campus Extens de la URV
Servei Municipal de Joventut
Espai Kesse
Associació Bloc 23
Fundació Estela
Fundació Onada
Photo KM0
Fundació El Círcol de Reus
Museu Salvador Vilaseca de Reus
Galeria d’Art Ankins de Reus
Jiser Reflexions Mediterrànies
Mitjans col·laboradors
Tarragona Ràdio
Revista Mangrana
Clavoardiendo


















L’SCAN Tarragona és un festival internacional de fotografia organitzat per l’Ajuntament de Tarragona amb la complicitat del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona i tota una àmplia xarxa d’institucions i entitats locals públiques i privades.
Les dues primeres edicions van tenir lloc el 2008 i 2009 sota la direcció de Mariona Fernández i l’acompanyament d’un nombrós grup d’experts. La voluntat era oferir un espai de pensament i creació entorn de la fotografia més emergent i, en aquest sentit, activitats com l’exposició Talent Latent, que s’erigia dins el festival com a programa preferent per divulgar l’obra dels artistes més joves, així com les II Jornades Catalanes de Fotografia i el simpòsium Instantànies de la Teoria de la Fotografia, esdevenien rellevants en aquells primers anys.
A partir de 2010, l’SCAN passà a ser una biennal. La Fundació Forvm, amb David Balsells i Chantal Grande al capdavant, n’assumí la direcció, i Josep Rigol la coordinació general. Es consolidà el Talent Latent i el 2012 se celebrà la primera trobada professional Full Contact entre artistes emergents i agents del món de l’art. Ambdós programes esdevindrien els pilars principals sobre els quals se sustentaria l’SCAN fins al 2018. En la darrera edició de 2020, Chantal Grande i Jesús Vilamajó s’encarregaren de comissariar l’SCAN Review: una versió reduïda i adaptada a la realitat sobrevinguda per la COVID-19.
Així, arribats al 2022, ens disposem a engegar la novena edició de l’SCAN, i ho farem, indestriablement, com a cultura activa i responsable que som, en el marc d’una societat convulsada per la realitat: la guerra a Ucraïna, la pandèmia, les crisis econòmiques, l’increment de la desigualtat, la destrucció del medi ambient… I esclar, a tot això no hi podem restar indiferents. I més quan sabem del cert que el saber que adquirim com a individus i com a col·lectiu l’aconseguim ineludiblement mitjançant la intermediació de les imatges (sempre interessades) emeses i anunciades pels mitjans de comunicació i les xarxes socials.
Per tant, si l’SCAN empeny tossut la fotografia i la hibridació d’aquesta amb altres disciplines, cap a explorar noves formes d’expressió en un terreny que és inabastable i infinit, el de l’art; nogensmenys, invoca peremptòriament a fotògrafs i públic a fomentar i acollir una cultura visual que es perpetuï, sobretot, com a un espai plural i obert a tothom des d’on s’exciti tant la imaginació més transgressora com la reflexió crítica.