Maquis
Jesús Monterde
Wartime!
Talent Latent
Dates exposició
Del 8 de novembre de 2022 al 8 de gener de 2023
Data i hora d’inauguració
18 de novembre a les 19.30 h
Visites guiades amb la presència del comissari
Diumenge 20 de novembre de 2022, a les 12 h
A càrrec Sema D’Acosta
Diumenge 8 de gener de 2023, a les 12 h
A càrrec de Jesús Vilamajó, director de l’SCAN
Per visites guiades per grups, soliciteu-ho per e-mail a hola@scan.cat
Espai
Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies
Casa Canals.
Carrer d’en Granada, 11
Tarragona
https://medol.cat
Comissari
Sema D’Acosta
Artistes
David Favrod, Fernando Bayona, Konrad Dobrucki, Laura Zorrila, Lluc Queralt, Madelaine Ekserciyan, María María Acha-Kutscher, Masha Wysocka, Roberto Aguirrezabala
Col·labora
Mèdol Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona i Laboratoris EGM
Entrada gratuïta
Accessible per persones amb mobilitat reduïda
Amb l’inici de la Transició espanyola, tots els partits polítics van fer un pacte de silenci, un pacte de no-agressió, que va dur a l’oblit molts fets ocorreguts a la Guerra Civil i durant la dictadura franquista. Maquis és un treball que vol recuperar i retre homenatge a la memòria dels guerrillers antifranquistes que van lluitar per la República als anys quaranta, provant de restaurar-la. També té la intenció de recordar-nos com les ideologies polítiques, dutes a l’extrem, poden dividir una societat i enfrontar germans. Encoratjar l’odi contra les persones de pensament diferent ens pot dur a llocs molt foscos. Si volem entendre el nostre present, no podem oblidar el passat comú. S’haurien de tancar totes les ferides i diferències de la història recent perquè la nostra societat maduri i no torni a cometre els mateixos errors una altra vegada.
Jesús Monterde (Benassal, 1969) és natural de l’Alt Maestrat, una terra rural, tancada, abrupta, seca, dura...; circumstàncies que han marcat la idiosincràsia dels seus habitants, que es podrien descriure amb els mateixos adjectius. Jesús ha explorat aquest territori amb la seva mirada, ha fotografiat rituals, costums i paisatge pacientment, però al mateix temps d’una manera instintiva i impulsiva; el ritme del temps és molt inestable a la muntanya. Nemini Parco, Ullal i Maquis són el resultat d’aquesta observació, tres sèries fotogràfiques convertides en fotollibres.